fredag 8. april 2016

Tidlig modernisme

Av Tinus & Johan
Introduksjon:
Denne perioden kan også kalles for nyromantikken. Perioden er fra 1890-1905. I denne perioden handlet litteraturen om hvordan det er å være fremmed. Vi beskriver mer om litteraturen under.

Samfunn og litteratur

Nyromantikken sin litteratur er sterkt preget av nye uttrykk som har vokst opp fra tidligere romantikk. Romantikken legger vekt på følelse, fantasi og den subjektive inderlighet, og dette kan ligne mye på nyromantikken. Lyrikken følger med nyromantikken og nyromantikkens lyrikere som Nils Collett Vogt, Villhelm Krag, og Sigbjørn Obstfelder.
Prosadikt bidro til å øke periodens litterære uttrykk, mens novellen også fikk fornyet interesse

Mange nyromantiske kjennetegn i samfunnet går bort fra alle samfunnsproblemer, og heller går mot fantasi, mystikk, psykologi, og religiøsitet. Noe annet som er sentralt i denne perioden er fremmedfølelse og “hvordan det er å føle seg fremmed med” mye uro og kaos.

Det var vanlig med et pessimistisk syn på samfunnsutviklingen. Dette førte til begrepene “fin de siecla” og “dekadanse”, som betyr “Slutten på et århundre” og “moralsk forfall” respektivt. Perioden tok for seg temaer som meningsløs, religion, mystikk og følelser. Ikke lenger så mye om demokrati, vitenskap og fornuft. Det var mye vekt på det irrasjonelle i mennesket. man skildret individer som ensom, grublende og har mye angst.

Sentral personer:

Knut Hamsun

Knut Hamsun er den mest populære forfatteren i denne perioden. Han var født i 1859 og døde i 1952. Han var en veldig kontroversiell forfatter fordi han støttet Nazi-Tyskland.
Han reiste på foredragsturnéer rundt om kring. Han debuterte med teksten “Sult”. Sult er en roman skrevet i førstepersons form, uten at vi får vite førstepersonens navn eller fortid, og handler om en fattig mann som har flyttet til Kristiania for å prøve å slå gjennom som forfatter. Det hender han får litt penger til mat, men da fortsetter han ikke å skrive før han er blakk igjen.
Alt dette gjorde at Sult ble en veldig unik roman som ikke ligner noen andre romaner tidligere. Noen mener at romanen kan ligne litt på Franz Kafka sine romaner.

Vilhelm Krag
Vilhelm Krag ble født i Kristiansand 1871, og døde i 1933. Han var en norsk forfatter og et av de viktigste norske forfatterene til nyromantikken. Han slo gjennom som lyriker med diktet Fandango i 1890 og ble bannerføreren for nyromantikkens “dekadente” reaksjon mot tidligere realisme. Krag skrev en rekke romaner og fortellinger, hvor Hjemve(1895) og Den glade løitnant(1897) har samme generelle stemning som hans lyrikk i 1890-årene.

Nils Collet Vogt
Nils Collet Vogt ble født i Oslo 1864, og døde i 1937. Han var også en stor norsk forfatter under nyromantikken og den tidlige modernismen. Han debuterte i 1887 med Digte, som i syngende og muntre rytmer tolket følelser og stemninger hos 1880-årenes opposjonelle ungdom. Romanen Famliens Sorg(1889) fikk større oppmerksomhet og var en delevis selvbiografisk skildring. Han er mulig mest kjent for opphavsmannen bak utrykket “..som julekvelden på kjærringa” og “Gid jeg lå, sa kjerringa hu satt i sengen”.

Sigbjørn Obstfelder
Sigbjørn Obstfelder ble født i 1866, døde i 1900. Han er kjent for å være en av de første norske diktere i modernismen. Han er mest kjent for dikt fra 1890-tallet. Det handlet mye om religion, mystikk og forbindelse mellom menneske, natur og guddom. Et eksempel på et slikt dikt er “Jeg ser”. Han dyrket sjangeren prosadiktet. Igjen så er det mye fremmedfølelse. Han reiste mye, dette var kanskje grunnen til denne fremmedfølelsen?
Les mer om han verk på



Kunst:
Edvard Munch
Edvard Munch ble født i 1863 og døde i 1944. Han var en norsk maler. Han ble påvirket av impresjonismen og symbolismen som er en del av modernismen. Impresjonisme var en retning innen kunst på 1800-tallet. Karakteristisk for impresjonismen var tydelige penselstrøk, lyse farger og hverdagslige motiver. Symbolismen var en kunstbevegelse på slutten av 1800-tallet. Han skrev også en del. Han skrev en tekst til maleriet skrik:
Jeg gikk bortover
veien med to
venner – så gikk
solen ned
Himmelen ble
plutselig blodig rød
Jeg stanset, lente
meg til gjerdet trett
til døden. Over den
blåsvarte fjor og by
lå blod i ildtunger
Mine venner gikk
videre og jeg sto
igjen skjelvende
av angst.
Og jeg følte det
store uendelige
skrik gjennom
naturen.

Skrik ble malt i 1893. Munch har prøvd å gi uttrykk for sterk angst og indre uro. Dette er kanskje fordi Munch selv slet med nervøse plager, fremmedfølelse og ensomhet. Fremmedfølelse går igjen i dette perioden. Det ser ut som bildet ble laget i hast. Det gjør at vi tenker på kaos og uro når vi ser på bildet. Dette er en av verdens mest kjente malerier.

En annen kunster er Harald Sohlberg
Harald Sohlberg var en norsk kunstner. Han ble født 1869 og døde i 1935. Dette bildet han har malt kalles “Natt”, den ble laget i 1903. Som du ser har den litt samme stil som Munch sitt Skrik. Det er veldig kjølig, mystisk og litt fremmedfølelse.




Kilder:
Andresen, Ø. m.fl. 2013, 3. utg. Signatur 3 Studiebok, Det norske Samlaget, Bergen (spesielt s.299)
Dahl, B. H. m.fl. 2015, 2. utg. Grip teksten, Aschehoug, Oslo (http://slt.pw/5Ed.pdf)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar