fredag 29. april 2016

Henrik Ibsen

Henrik Ibsen er ein av dei mest kjente norske dramatikarane og lyrikarane gjennom tidene. Mange av stykka hans blir set opp på store teater rundt om i verda framleis den dag i dag. Eg trur han er den mest spilte dramatikaren i verda.

Ibsens liv i korte trekk

Han kom frå ein velståande familie i Skien. Da Ibsen var sju år gammal gjekk bedrifta til faren konkurs.  Han blei apotekerlærling i ein alder av 15 år. Litt seinare gav han også ut boka Catilina under pseudonymet «Brynjolf Barme», som var Ibsens fyrste drama. Han flykta deretter til Kristiania fordi resten av familien til Ibsen hadde blive med i ei sekt som ikkje tillèt bøker.
Ibsen flytta så til Bergen for å hjelpe Ole Bull, og for å skrive skodespill. 

Deretter reiste han tilbake til Kristiania og begynte å jobbe for Kristianiateater. Han oppheldt seg også mange år i utlandet. Til saman blei det 27år i utlandet. I dramalitteraturen hans er han kritisk til samfunnet. Dei blir også kalla samfunnsdrama, og det var dei som gjorde Ibsen verdskjent.
Noen av dei mest kjente verka til Ibsen er blant anna Peer Gynt, Et dukkehjem og Brand.

Som du kanskje har forstått var Ibsen ein skrive-og-reiseglad forfattar. Han er ein av dei norske forfattarane med størst innverknad internasjonalt, og litteraturen hans er framleis relevant den dag i dag, sidan mange av tema han tar opp kan vi kjenne oss igjen i.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar