torsdag 28. april 2016

Knut Hamsun

Knut Hamsun (1859-1952)


Knut Hamsun var den mest populære forfatteren i nyromantikken. Les mer om nyromantikken her.
Men det aller viktigste å vite er at det var mye fremmedfølelse, mystikk og kjøling stemning i nyromantikken.

Knut Hamsun sitt opprinnelige navn var Knut Pedersen. Han ble født på Skaultbakken i Vågå (ganske midt i Norge). Han flyttet til Nordland da han var 3 år. I 1877 (som en 18-åring) fikk han utgitt en liten fortelling «Den Gaadefulde. En Kjærlighedshistorie fra Nordland.». Han skrev forskjellige ting i over 70 år. Som en 20-åring levde Hamsun mye i USA, kanskje dette er en av grunnene til at han skrev om fremmedfølelse?

Han blir fortsatt sett på som en av Norges mest populære forfattere. Han reiste rundt på foredragsturnéer. Han ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1920 på bakgrunn av romanen Markens Grøde (1917). Han utga mer enn 20 forskjellige romaner og en diktsamling, noveller, skuespill, reiseskildring og noen essay og debattartikler som ble publisert i aviser. Noen mener at stilen til Hamsun ligner på Franz Kafka sin stil.

Han støttet Hitler og Nazi-Tyskland og var derfor en veldig kontroversiell forfatter. Etter andre verdenskrig så kom han i mye trøbbel for å ha støttet Nasjonal Samling. Siste dagen av andre verdenskrig etter Hitler hadde dødd så publiserte Hamsun en artikkel i aftenposten. I den artikkelen sto det ”Vi, hans tilhengere, bøier nu vaare Hoder ved hans Død,”. Dette gjorde at han ble sett på som en landsforræder og en kriminell av mange, og han ble regnet som en medlem av Nasjonal Samling. I 1946 måtte han betale en bot på 325 000kr. Men Hamsun ble ikke stilt for retten som et vanlig menneske, han ble heller utsatt for psykisk tortur og ikke forsvare seg. 

Robert Ferguson mener at Hamsun var en av de mest innflytelsesrike forfatteren noen sinne, både for amerikansk og europeisk litteratur. Men selv om han skrev mye bra og ble veldig populær av dette så var det ikke uvanlig av nordmenn å brenne eksemplarer av Hamsuns bøker, han ble ikke særlig mye likt i Norge under krigen og etter krigen.

Hans gjennombruddsroman var «Sult». Sult ble skrevet i 1890, og er kanskje den mest populære romanen skrevet i nyromantikken. Vi så filmatiseringen av denne novellen på skolen. Sult handler om en fattig mann som har flyttet til Kristiania for å prøve å bli en forfatter. Romanen er skrevet i førstepersons form, og vi får aldri vite hva hovedpersonen heter. Han liker ikke å innrømme at han har veldig dårlig råd, både til mat og sted å bo. Han vil heller ikke at folk skal synes synd på han, eller gi han penger. Han gir ofte bort de få pengene har inniblant får. Det er mye fremmedfølelse i denne romanen, det kan vi se ved at han ikke egentlig kjenner noen. Det er også mye mystisk i denne romanen, som noen gang er fordi hovedpersonen begynner å hallusinere.

Boken han skrev for å få tildelt Nobelprisen i litteratur var Markens Grøde (1917). Det er en roman som handler om Isak Sellanraa som er på steder ingen andre har vært på før i Nord-Norge. Mange sier at romanen er Hamsuns hyllest til naturen. Det er mye bibelske trekk i romanen. Isak blir styrt av elementære livsbehov. Den ble filmatisert i 1921.
(les mer her)

Kilder:
Andresen, Ø. m.fl. 2013, 3. utg. Signatur 3 Studiebok, Det norske Samlaget, Bergen
Dahl, B. H. m.fl. 2015, 2. utg. Grip teksten, Aschehoug, Oslo (http://slt.pw/5Ed.pdf)

Bilder:       




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar