Postmodernismen etterfølger modernismen som en tidsepoke innen kunst og litteratur, og kan sies å være en forlengelse eller reaksjon på denne epoken. Menneskene har mistet troen på en ideologi, og er skeptiske til vitenskapen. Dette fører til en normoppløsning av form og innhold, innenfor arkitektur, kunst og litteratur. Vi skal videre i dette blogginnlegget se på hvordan denne normløse innstillingen påvirker litteraturen i det postmodernistiske samfunnet, i Norge og resten av verden.
Hva er postmodernisme?
Postmodernismen stiller ikke krav ved form og innhold |
Jean-Francois Lyotard |
I kunsten finner vi det postmodernistiske uttrykk i stadig vekslende stiler der det fullkomne er byttet ut med det utforskende, innovative, søkende og ironiserende. Alt er lov, og det finkulturelle og det masseproduserte lever side om side. Gamle og nye elementer blir brukt sammen. Innenfor arkitekturen prøver den postmodernistiske byggekunsten å frigjøre seg fra etterkrigstidens ensretting. Vi finner ingen ensartet stil, men på samme måte som innen annen kunst, tar den i bruk deler fra ulike tidsepoker.
Om du klikker på bildet under kan du lese mer om postmodernisme i kunsten:
Postmodernisme i litteraturen:
Postmodernismen ser vi i litteraturen fra 1980 og utover. Ett fellestrekk ved litteraturen i den postmodernistiske perioden er metafiksjon, det vil si at litteraturen kommenterer seg selv og sitt opphav, og bruker ironi eller parodi. Vi ser også at det ofte bringes inn andre tekster i teksten [2]. Den postmodernistiske litteraturen eksperimenterer med form og innhold, og kan virke uten røtter og normer. Grensene mellom fiksjon og virkelighet virker utydelige. Formen er ofte leken og frodig, med en minimalistisk stil der alt er lov. Det postmodernistiske menneskets skepsis til tro og ideologier, til vitenskapens svar og teknologiens fremskritt, kommer til uttrykk i individuelle og små fortellinger, i motsetning til allmenngyldige sannheter og de store fortellingene.
Verden:
Paul Auster og Umberto Eco trekkes ofte frem som representanter for postmodernistisk diktning på 1980-tallet, men allerede på 1940-tallet var det litteratur med klare postmodernistiske trekk (eks. Jorge Luis Borges). Umberto Eco, italiensk forfatter og professor, har skrevet flere verk som er eksempler på den postmodernistiske teori om hypertekstualitet. Begrepet hypertekstualitet handler om hvordan alle litterære verker forholder seg til hverandre og deres fortolkning. Dette er som oftest brukt i digital litteratur, hvor man kan lese på kryss og tvers via lenker og henvisninger. I bøker kan tekstbokser og fotnoter gi samme opplevelse. I aviser brukes ulike innstikk på sidene slik at du kan lese stoffet i den rekkefølge du ønsker.
Paul Auster, forfatter fra New York, anvender også den postmodernistiske teknikken intertekstualitet, der det henvises til andre tekster. Han viser til egne bøker og lar karakterer fra egne bøker dukke opp som biroller. Han anvender i tillegg allusjoner til annen litteratur.
Norge:
I Norge regnes postmodernismen i litteraturen fra 1980-årene, og kjennetegnes av det samme som i den internasjonale litteraturen. For å forstå hva som påvirker den postmodernistiske litteraturen i Norge, må vi se på hva som kjennetegner samfunnet:
Norge er i epoken en del av "flimmersamfunnet". Alt skjer raskt og fokus skifter ustanselig. Idealet for språkbruk i bøker influeres av den skiftende og oppbrutte språkformen i de nye mediene, som i reklame og i musikkvideoer. Man "stjeler" fra andre, blander stiler og setter delene sammen på nye måter. Tidligere perioder har hatt sin egen stil, mens postmodernismen er en blandingsepoke. Språkleken er ofte like viktig som selve innholdet.
Les mer:
NDLA + video om postmodernisme i kunsten
Kilder:
Noter:
[1] Røssaak, E. 1998, "Hva skjedde med postmodernismen?", Aftenposten, http://tux1.aftenposten.no/bakgr/981110/kronikk.htm, 24.04.2016.
[2] Skei, H. Sist endret 14.10.2015, "Postmodernisme: litteratur", https://snl.no/postmodernisme%2Flitteratur, 21.04.2016.
Litteraturliste:
Andresen, Ø. m.fl. 2013, Signatur 3 Påbygging/Studiekompetanse Studiebok, Fagbokforlaget Vigmostad & Bjørke AS, Bergen.
Skei, H. Sist endret 14.10.2015, "Postmodernisme: litteratur", https://snl.no/postmodernisme%2Flitteratur, 21.04.2016.
"Postmodernismen", mars 2009, ukjent forfatter, http://postmodernisme.trykker.com/postmodernismen/, 22.04.2016.
Røssaak, E. 1998, "Hva skjedde med postmodernismen?", Aftenposten, http://tux1.aftenposten.no/bakgr/981110/kronikk.htm, 24.04.2016.
"Postmodernisme", 2006, sist endret 18.04.2016, https://no.wikipedia.org/wiki/Postmodernisme, 25.04.2016.
"Perioden 1980-2000", 2011, ukjent forfatter, http://www.dagbladet.no/litteratur/lyrikkhistorie/1980-2000.html, 25.04.2016.
"Postmodernism", ukjent dato, Oxford Dictionaries, http://www.oxforddictionaries.com/us/definition/american_english/postmodernism, 25.04.2016.
Bildeliste:
http://bergenbibliotek.no/litteratur/tips-og-nytt/doppler/image - hentet 29.04.2016.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar