fredag 29. april 2016



Erlend Loe

Erlend Loe er en norsk forfatter født i 1969, som har skrevet populære romaner siden 90-tallet. Bøkene til Erlend Loe faller ofte under naivismen, som er en skrivestil som bygger seg på naivitet. Et vanlig kjennetrekk ved Loes bøker er stor bruk av ironi og overdrivelse, ofte i form av observasjoner av helt hverdagslige ting. Mannsroller og moderne mennesker som har tanker og undringer om samfunnet er gjennomgående temaer. 

Tatt av kvinnen

Tatt av kvinnen (1993) er Erlend Loes debutroman. Boken handler om en moderne og dominant kvinne som tar styringen i en tafatt manns liv. Loe introduserer sin typiske skrivestil allerede i denne boka. Boka tar opp temaer som mannsrollen og kvinner etter kvinnefrigjøringen.

Naiv.Super.

Naiv.Super. (1996) regnes for å være Erlend Loes gjennombruddsroman. Den handler om en ung voksen som ikke er tilpass med livet. Hovedpersonen bruker mye tid for seg selv, og tenker mye på hva som er forventningene til voksne og barn, og at det kanskje egentlig er litt greit om voksne gjør barneting.

Doppler

Doppler (2004) er Erlend Loes femte roman. Den handler om Andreas Doppler som flytter ut i skogen for å rømme fra «flinkheten». Boken er preget av naivitet, humor og ironi, som flettes sammen til en kritikk av nåtiden og vårt samfunn. Andreas Doppler mener aldri å være morsom. Han er en alvorlig mann, men det han sier og tenker gjør hele situasjonen komisk.

Naivisme

Mange av Loes bøker er preget av naivitet. Naivitet er en naiv måte å se verden, som kan minne om hvordan et barn opplever verden. En naivistisk tekst er skrevet på en enkel og barnslig måte. Et typisk trekk er korte setninger. Loes karakterer bærer også ofte preg av naivitet, der de tror det beste om andre. Det kommer også frem på måten de formulerer sine egne tanker.

Postmodernisme

Erlend Loes karakterer og bøker faller innenfor postmodernismen. Hovedpersonene er alltid i sentrum, og man følger deres reise, eller mentale reise, til å realisere seg selv. Loe bruker også mye ironi, og refererer noen ganger til populærkultur. Bøkene hans er også kommentarer av dagens samfunn. Naiv.Super. er en kommentar av forventningene til voksne, og Doppler er skrevet som en kommentar til dagens materialistiske samfunn. Han har til og med skrevet en barnebok som kommentar til kultsamfunn, Kurtby (2008). Kurtby kan være like morsom for voksne som for barn, spesielt med tanke på alle referansene til det svenske kultsamfunnet Knutby.

Priser

Loe har fått mange priser for sine verker. Blant annet Cappelenprisen 1997, Bokhandlerprisen 1999 for L, og Europaparliamentets pris for unge lesere i 2006 for Naiv.Super. Litt mer kontroversielt har han blitt tildelt prisen Kristendummen i 2008 for Kurtby. Prisen deles ut av Det norske Hedningsamfunn, og gis til «kulturpersonligheter som har gjort seg bemerket med lite velvalgte ord om kristendommen»[1].

Noter


Kilder

Erlend Loe. (2016, 27. april). I Store norske leksikon. Hentet 28. april 2016 fra https://snl.no/Erlend_Loe.
Tschudi-Madsen, Stephan. (2009, 14. februar). Naivisme. I Store norske leksikon. Hentet 28. april 2016 fra https://snl.no/naivisme.
Slettemark, Aksel (2016). Hvilke likheter kan man finne mellom Andreas Doppler og Elling? Særemne, Rud VGS.
«Det norske Hedningsamfunn», 28. april, sist endret 29. desember 2015, https://no.wikipedia.org/wiki/Det_norske_Hedningsamfunn

Bildeliste

https://www.cappelendamm.no/sek-asset/external-resources/highres/author/sek:person:scid:1308.jpg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar