lørdag 30. april 2016

Arnulf Øverland

Ole Petter Arnulf Øverland var en Norsk forfatter, lyrikker og riksmålsmann som levde fra 1889 til 1968.  Han var en sentral lyrikker under første og andre verdenskrig. Han ble født i Kristiansund, men flyttet til Bergen samme året som han ble født og hadde store deler av sin oppvekst der. I 1910 sløyfet han navnet Ole Petter og ble fra da kjent som bare Arnulf Øverland. 

Han publiserte sin første diktsamlingsbok i 1911 som het «Den ensomme fest». Samme dag som boken ble utgitt ble han lagt inn på sykehus med tuberkulose. De første diktsamlingene hans solgte dårlig, og inntektene hans fikk han fra journalistisk virksomhet. Han jobbet for avisene «Ukens Revy», «Verdens Gang» og «Arbeiderbladet». 

Mot slutten av første av første verdenskrig markerte han seg politisk som sterkt tyskvennlig. Arnulf i liket med mange andre mente at Versailles-traktaten var urettferdig ovenfor Tyskland. Etter denne episoden ble han svært venstre politisk aktiv og en svært radikal mann. Han ble medlem av den kommunistiske akademikerorganisasjonen (KAO). Han skrev for det meste sosialistiske agitasjonsdikt og passet på rettighetene til skribenter i sitt arbeid.

Samtidig som han var politisk aktiv hadde han også tid til å dikte. Det var også under den perioden han var politisk aktiv at han skrev sine mest kjente dikt. Han skrev diktsamlinger som «Brød og vin» og «Hustavler». Disse diktene ble kjent for å være noen av de ypperste sentrallyriske diktene han skrev. Han skrev ofte om naturstemninger, selvransakende og kjærlighet, men diktene endte ofte i ensomhet og en trengsel om å kunne klare å nå frem til andre medmennesker. Han skrev enkelt, men av store ord som treffer bra. Hans mest kjente og antifascistiske dikt ble publisert i 1937 av  og heter «Du må ikke sove». Det er en advarsel om det som kommer til å skje de neste årene i Europa. Han nevner til og med Hitler ved navn. «Og så skal han ut i en skur av stål og henge igjen i en piggtrådsvase og råtne for Hitlers ariske rase! Du vet, det er menneskets mening og mål!»

Øverland visste at andre verdenskrig kom til å skje. Han gikk til krig med sine ord mot nazismen. Han skrev en rekke antinazistiske dikt blant annet diktet «Til Kongen». Det var ett dikt hvor han skriver at kongen holdt sitt ord om Alt for Norge, og at Kongen ikke ville hørt på en klasse, men nasjonen i sin helhet, «…/Du hørte ingen klasse, / men hele folket til!» Etter en periode med diktning i en leilighet i Oslo fikk Gestapo (tysk politi) tak på Øverland og hans distributør og samboer Margrete Aamot. Etter en periode i Grini fengsel, ble de begge sendt til hver sin konsentrasjonsleir i Tyskland. 

I 1945 da krigen var slutt ble de hentet av Røde Kors og fraktet tilbake til Sverige før de flyttet hjem til Norge. Under hele sitt opphold i Tyskland skrev han dikt som sammen året krigen avsluttet ble publisert sammen med andre motstanderdikt samlingen Vi overlever alt. Det ble solgt 50 000 kopier første året av denne samlingen. Etter 5 år med krigsdikt ble han nå sett på som en nasjonalhelt i Norge.


Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar