torsdag 28. april 2016

Amalie Skram

Amalie Skram

Amalie Skram var en norsk forfatter på 1880- og 1890-tallet. Hun kan vi derfor trygt plassere innenfor naturalismens tidsepoke, og hun regnes ofte som naturalismens mor. Sammen med Kielland og Lie er hun en av landets viktigste moderne forfattere. Hun har selv mye erfaring med urettferdigheter, samfunnsproblemer og ekteskapsproblematikk, og det er temaer som går igjen mye i verkene hennes.

Liv

Amalie ble født i Bergen i 1846, og hadde dåpsnavnet Berthe Amalie Alver. Dette navnet ble endret til Amalie Skram da hun giftet seg for andre gang i 1884 med Erik Skram. Allerede da hun var
16 år gammel gikk faren hennes personlig konkurs og flyttet fra henne. Dette førte til at hun giftet seg allerede i en alder av 18, og har fått mye erfaring med det hun skriver om i bøkene sine. For eksempel var mannen var en sjømann, og man kan finne direkte trekk i noen av bøkene hennes.
Hun hadde et psykisk sammenbrudd etter en alvorlig ekteskapskrise i 1877. Etter episoden ble hun diagnosert med melankoli og innlagt på mentalsykehus. Behandlingen varte bare i et par måneder, og snart etter skilte hun seg med ektemannen. Hun hadde likevel et tilbakefall i 1894, mulig grunnet datterens fødsel i 1889.
Resten av livet levde hun i København, Danmark, etter å ha giftet seg med en dansk forfatter. Her døde hun bare 58 år gammel. Da hadde hun produsert over 20 forskjellige verker, fra romaner til skuespill.

Constance Ring

Amalie debuterte i 1882, med novellen Madame Høiers Leiefolk. Likevel ble hun ikke anerkjent som forfatter før tre år senere, da hun ga ut Constance Ring. Den markerer også starten på hennes ekteskapsromanserie. Her stiller hun spørsmål til, og kritiserer datidens samfunn, med grunnlag i ekteskapet og seksualitet. For eksempel skildrer hun hvordan menn gjerne har mye mer seksuell erfaring enn kvinner, fordi det var veldig vanlig på den tiden at eldre menn giftet seg med mye yngre kvinner. Utroskap og dobbeltmoral var også viktige temaer i romanserien. Dette er typisk naturalistisk skriving, hvor man er veldig kritiske til samfunnsproblemer, eller samfunnet generelt.
Boken i seg selv handler om embedsdatteren Constance. Hun innleder forhold med tre forskjellige menn av forskjellige yrker, men er lite erfart med seksualitet og følger ikke opp mennenes fremstøt. Etter hvert finner hun ut at alle tre har hver sin hustru, som de ser ved siden av. Dette gjør at hun mot slutten av boken tar selvmord.

Naturalisme

Både Constance Ring og resten av verkene hennes bærer store preg av naturalismen. Det er ikke så rart, siden hun er en av pionerene i perioden, og var med på å forme grunnlaget for dagens realisme og romanlitteratur. Naturalismen ligger veldig nære realismen, og legger vekt på at fortellingene skal ligge innenfor virkelighetens rammer, og inneholder detaljerte skildringer. I tillegg har naturalismen et høyt fokus på negative sider i samfunnet, gjerne ulykker og tragedier, eller samfunnskritikk og urettferdighet

Kort fortalt


Amalie Skram var en av landets fremste forfattere. Hun var med på å skape naturalismen, og å utbre realismen. Temaene hennes dreier seg stort sett om samfunns- og ekteskapsproblematikk, og dette er ting hun har hatt mye erfaring med i løpet av sitt eget liv. Mesteparten av hennes forfatterkarriere foregikk i Danmark, etter at hun giftet seg med den danske forfatteren Erik Skram.

Litteraturliste

Engelstad, Irene. (2016, 23. februar). Amalie Skram. I Store norske leksikon. Hentet 27. april 2016 fra https://snl.no/Amalie_Skram.
Gaustad Sykehus. (2015, 30. mars). I Store norske leksikon. Hentet 27. april 2016 fra https://snl.no/Gaustad_sykehus.

Bildeliste

Amalie Skram, https://media.snl.no/system/images/16581/standard_Amalie_skram.jpg 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar