torsdag 21. januar 2016

Nasjonalromantikken

Nasjonalromantikken

Nasjonalromantikken er Norges svar på den europeiske romantikken, der menneske begynte å interessere seg for nasjonal kultur, og begynte å tenke på hva folket hadde til felles. Denne bevegelsen var en kulturhistorisk periode etter 1800 i Europa. Det startet først i Tyskland og spredte seg til Norge, den tankegangen dominerte her i perioden fra 1830 til 1850. I den perioden prøvde menneske å markere hva var det som var spesielt med lands kultur, natur, språk og historie. Det var en sentral idé i nasjonalromantikken som var at hvert land hadde sin “folkesjel” og den sjelen viste seg i kulturen og tradisjoner til landet.

Grunnen til at nasjonalromantikken tanker hadde en stor innflytelse i Norge var fordi nasjonalfølelsen var sterk etter 1814, det var et stort ønske om å danne en norsk og selvstendig kultur etter at Norge hadde fått sin selvstendighet.


 Brudeferden i Hardanger


Karakteristisk med nasjonalromantikk litteratur:
Innhold
  •   “Folkesjelen”
  • Beskrivelser av lands folkekultur og natur
  •  Nasjonal historie
  •  Fedrelandskjærlighet

Form
  •  Bondefortellinger
  •  Eventyr og sang
  •  Lyrikk  















Henrik Wergeland

Henrik Wergeland ble født 7. juni i 1808 i Kristiansand og døde 12. juli i 1845.Han er en Norsk dikter, folkeopplyser, og forkjemper for jødenes sak. Henrik Wergeland var sønnen til Nikolai Wergeland en representant av den grunnlovgivende forsamlingen i 1814. Familien hans flyttet seg til Eidsvoll da han var 9 år gammel og brukte sine minner fra dette stedet i sine verker. I 1819 startet han på katedralskolen i hovedstaten, hvor han studerte teologi. På sine verker brukte han en idealkvinne som han kalte Stella.Stella var basert i alle jentene han ble forelsket i. Hun er sentralskikkelsen i Digte. Første ring.


Hovedverker:
·          “Skabelse n, Mennesket og Messias
·         For Almuen og for Arbeidsklassen—“Steinbrytervise”, “Nisser og Dverge”.
Eksempler på virkemidler:
Bruke besjeling – trær og blomster levde og, dyr og plater talte.

I diktet “Til min Gyldenlak” skriver han til den lille blomsten som står ved sykesenga.

Johan Sebastian Welhaven


Johan Sebastian Welhaven ble født i Bergen i 1807, men flyttet til Kristiania som student. Han var sønn av en prest og var elev ved Bergens katedralskole før han flyttet til Kristiania for å studere teologi. Welhaven fullførte ikke teologistudiene, men han ble senere professor i filosofi. Welhaven ble medlem av studentpartiet «Danomanene», også kalt «Intelligenspartiet», som ville holde på de kulturelle båndene med Danmark etter unionsoppløsningen. De var enige om at det fortsatt skulle være embetsmennene som skulle styre Norge. Welhaven mente at all kunst skulle være på grundig og gjennomarbeidet form, alt annet som ikke hadde en klar funksjon skulle bort. Han var opptatt av dikt skulle følge et bestemt mønster, komposisjonen var viktig. En av hans mest kjente dikt var «Digtets Aand» som handlet om akkurat dette, at det skulle være visse regler når det gjaldt dikt. I sine senere utgivelser ble Welhaven mer opptatt av folketro, norrøn mytologi og sagn. Welhaven døde i 1873 etter å ha utgitt fem bind.


Kulturstriden


Henrik Wergeland og Johan Sebastian Welhaven sto for Norges første kulturstrid, der de begge hadde sine egne partier som støttet dem. Striden mellom dem handlet om den nye Norske nasjonen skulle utvikle seg og hvordan diktingen skulle være. Wergeland sitt parti, «patriotene», mente at Norge måtte skape sitt eget språk og sin egen litteratur, løsrive seg fra Danmark. Welhaven sitt parti, «danomanene», mente det motsatte og hadde troen på å holde på det danske skriftspråket. Welhaven mente som tidligere nevnt at diktningen skulle bearbeides nøye og være skrevet i bunden form, men Wergeland mente at dikt skulle skrives i det øyeblikket man fikk inspirasjon og at frie vers var positivt. Det er kanskje derfor Wergeland utga totalt 23 bind, mens Welhaven bare utga 5. Wergeland mente at litteraturen skulle frigjøre menneskene, men Welhaven mente at den skulle forbedre menneskene. Welhaven romantiserte bøndene i lyrikken sin, men Wergeland ville opplyse dem slik at de kunne bli frie.


Kilder og lenker med mer informasjon

Andersen, Ø. m.fl. 2013, Signatur 3 norsk vg3 påbygging/studiekompetanse studiebok, 3. utg. Fagbokforlaget, Bergen.
https://snl.no/Henrik_Wergeland


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar