fredag 6. november 2015

Novelleanalyse

Novelleanalyse
En novelleanalyse skal ha en klar struktur. Den skal inneholde en kort innledning, en analysedel og en avslutning. Prøv å flette inn eksempler i novelleanalysen, og ikke vær for bastant med påstander du ikke er sikker på. Dette gjelder alt fra tema og symboler teksten.

Oppbygning


Innledning

Begynn novelleanalysen din med å introdusere novellens forfatter, utgivelsesår og novellesamling. Husk å skrive novellesamlingstittel i kursiv. Når du introduserer forfatteren, så prøv å vær kortfattet. Spør deg selv hva slags informasjon rundt forfatteren som er viktig for novellen. Har forfatterens tidligere historie preget novellen? Er det viktig å kjenne til perioden novellen er skrevet i for å forstå den? Prøv å plassere novellen i forhold til litteraturhistorisk periode også.

Hoveddel
Hoveddelen av novellen er selve analysedelen. Vi kan dele analysedelen inn i to deler. Innhold og form. Under innhold burde man ha et kort referat av den ytre handlingen, person og miljøbeskrivelser samt tema og budskap. Under form burde man ha med virkemidler som blir brukt og hvordan teksten er bygd opp (Komposisjon). Hvordan er spenningsutviklingen? Starter novellen midt i handling (in medias res)? Ta også med fortellermåten og hvordan språket er. Dette innebærer blant annet bruk av skildringer, handlingsreferat og tankereferat.

Avslutning
Når du skal runde av teksten er det viktigste å huske på at du ikke skal legge til for mye ny informasjon. Helst ingen. En avslutning skal avslutte teksten, og oppsummere de viktigste punktene trukket fram i novelleanalysen din. Om teksten er ganske gammel kan du prøve å se på hvilken relevans den har til vår tid. Er det lærdom å trekke ut fra teksten som er relevant i dag? Er temaet i novellen noe som går igjen i vår tid? Hvilke menneskelige forhold tar teksten opp? Til slutt kan du prøve å flette inn din personlige opplevelse av teksten. Lykke til med novelleanalysen!

Bilde

Bilde




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar