mandag 2. mai 2016

Hvordan overkomme skrivesperren - Eirik

Hvordan overkomme skrivesperren 


Har du noen gang sittet på tentamen, skrevet 100 ord, for så å sitte 4 timer, uten å skrive noe som helst? Du er ikke alene. Skrivesperre er et problem mange sliter med. Skrivesperren er kanskje mest problematisk under en tentamen eller en eksamen. I en slik situasjon kan du ikke fortsette på teksten neste dag. Da er det viktig å kunne overkomme skrivesperren. Det er heldigvis ikke umulig å overkomme skrivesperren, men for å overkomme skrivesperren må vi først vite hvordan den oppstår.


Hvorfor oppstår skrivesperren? 

Skrivesperre kan ha mange årsaker. Det kan være tidspress, mangel på ideer, dårlig dagsform eller generelt stress fra hverdagen. Som du kanskje legger merke til er alle disse årsakene psykologiske, men de er fortsatt overkommelige. Det er viktig å innse at desto mer en tenker på skrivesperren, desto mer problematisk blir den. På en eksamen har du kun en ting å tenke på. Selve oppgaven!
Oppsummert så er årsakene til skrivesperren psykologiske og det er ingen andre enn deg selv som holder deg tilbake. 


Hvordan overkomme skrivesperren?

Skrivesperre kan ha mange forskjellige opphav, og det er dessverre ikke en generell løsning for alle tilfeller. Alle er forskjellige. Det er derfor opp til ethvert enkelt individ å ta tak i dette problemet på egenhånd. Enkelt forklart overkommer man skrivesperren, ved å fjerne hindringene som forårsaker skrivesperren. Dette kan for eksempel være å redusere stress eller å være bedre forberedt. Som sagt, må hvert enkelt individ finne sin egen hindring og overkomme denne.

Ulike teknikker for å overkomme skrivesperren

Det finnes heldigvis flere teknikker som du kan eksperimentere med, dersom skrivesperre er et problem for deg. Det kan hende disse teknikkene ikke fungerer for alle, men ved prøving og eksperimentering, kan man i alle fall lære.
  
Ikke planlegg slutten
Ofte når man skriver en tekst, gjerne en novelle, kan det være lett å planlegge slutten først. I teorien høres dette smart ut, men ved å gjøre dette kan teksten ofte ende opp alt for kort. Når man planlegger slutten først, fokuserer man alt for mye på å komme i mål og dette resulterer som sagt i en kortere tekst. Ha dette i bakhodet dersom du skal skrive en tekst med handling.
 Skrive disposisjon
Det å skrive disposisjon er ofte viktigere enn man tror. Ved å ha en utdypende oppskrift på teksten som skal skrives, klarer man å ivareta orden, slik at man ikke glemmer viktige elementer underveis. Disposisjon er også med på å sørge for at teksten har en bra struktur.

Skrive uten å tenke
Ofte når man skriver, kan man ende opp med å tenke for mye. Man overtenker som regel rettskriving og struktur, slik at man glemmer å tenke på innholdet. Resultatet av dette kan være at man glemmer hva som skal skje i teksten, og dermed kommer man ingen vei. Det er selvfølgelig viktig å tenke på form, men alt til sin tid.


Skriv mer utdypende

Hadde berømte forfattere vært rett på sak, hadde romanene deres vært 5 sider lange. Det er selvfølgelig en grunn til at de legger til såpass mye ekstrainformasjon. Utdypende skildringer og dialoger er med på å skape er viktige elementer som er med på å skape et større visuelt og intellektuelt bildet til leserne. Så dersom du sitter bom fast, skriv mer om det lille.